
Communicatie
“Aan ons communicatieteam is de schone taak om hetgeen er op veiligheidsgebied leeft in de buitenwereld te delen met de collega's. En omgekeerd: de inwoners en bezoekers van Zuid-Limburg informeren over het werk van de veiligheidsregio", vertelt communicatieadviseur Simone Rutten. "Een boodschap moet raken of gewoon relevant zijn. Dat geldt voor communicatie tijdens incidenten, maar ook bij voorlichtingscampagnes. Oók voor je interne communicatie is dat belangrijk.”
Het communicatieteam is er voor de interne en externe communicatie. Werken op de communicatieafdeling van de veiligheidsregio is heel dynamisch en elke dag anders. Wat wél altijd hetzelfde is: je praat over wezenlijke dingen die belangrijk zijn voor de inwoners. “De ene keer spreek je uitvoerig met brandweercollega’s of een meldkamercentralist. De andere keer zit je aan tafel met een beleidsmaker, een directielid of met een van onze (crisis)partners. Ik word blij als we met elkaar een maatschappelijke beweging in gang kunnen zetten.” Een goeie communicatieadviseur kan een verhaal vertellen. Maar vooral ook goed luisteren. Want als je je collega's of de inwoners écht begrijpt, kun je de juiste snaar raken met communicatie, weet Simone.
Bliksemoverleg
De communicatiecollega’s verzorgen de berichtgeving op de website, sociale media en rechtstreeks richting pers en publiek. Ook verzorgen ze interne communicatiekanalen, zoals een dagelijkse nieuwsbrief, narrowcasting en het personeelsblad Focus. "Alle medewerkers hebben daarnaast een piketfunctie in de regionale crisiscommunicatie,” vervolgt Simone. “Daar leer je ook hoe je onder druk, in slechts 15 minuten vergaderen, weloverwogen besluiten neemt. Daarvoor hanteren we een handige vergadermethode. Dat werkt super. Ik gebruik het nu ook in mijn dagelijks werk. Het helpt m’n gedachten te ordenen in het stellen van de juiste vragen.”
Samenhorigheidsgevoel
Net als alle communicatiecollega's, koos Simone geheel vrijwillig voor de piketfunctie, al geeft het soms wat regeldruk. Dat ik denk: ‘heb ik dat ene weekend wel achtervang voor m’n kroost georganiseerd, voor het geval dat ik opgeroepen word?’ Maar het is belangrijk en dankbaar werk. En ik krijg er ook samenhorigheidsgevoel voor terug, want je werkt altijd in een team. En leuk dat ik hiermee heel direct bijdraag aan het belangrijke werk van onze organisatie, die van ‘samen veilig’ zijn.”
Nieuwsartikelen

Enorm aantal sollicitanten beroepsbrandweer
Het aantal sollicitanten voor een plek in de opleiding tot beroepsbrandweer overtreft alle verwachtingen. In totaal hebben bijna 300 mannen en vrouwen hun interesse kenbaar gemaakt.

Primeur: binnen vier maanden op de brandweerauto!
Er dreigt een groot tekort aan beroepsbrandweermensen in Zuid-Limburg. Daarom hebben we een unieke manier gevonden om nieuwe brandweerlieden te vinden.

Terugblik in vogelvlucht: Dit is wat 2024 ons bracht
2024 was een jaar waarin we voor belangrijke uitdagingen stonden, maar waarin we ook veerkracht toonden en samen verder bouwden aan de veiligheid en weerbaarheid van onze regio.

Donderdag 23 januari NL-Alert testbericht in Sibbe
Inwoners en bezoekers van Sibbe ontvangen donderdagmiddag mogelijk een NL-Alert. Dit geldt alleen voor mensen die VodafoneZiggo als provider hebben: zij ontvangen het bericht tussen 14 en 17 uur.

GHOR onderdeel van Veiligheidsregio Zuid-Limburg
Per 1 januari 2025 maakt de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) onderdeel uit van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Voorheen viel de GHOR onder verantwoordelijkheid van de GGD.

Vijf brandende vragen aan...centralist Laurent
Bel je 112 en heb je de brandweer nodig, dan krijg je misschien wel Laurent aan de lijn. Hij is centralist en calamiteitencoördinator (CaCo) bij de Meldkamer Limburg.

Rampbestrijdingsplan Hoogwater vernieuwd
De vernieuwde versie van het rampbestrijdingsplan Hoogwater 2023-2026 is vastgesteld. In het RBP wordt beschreven hoe de hulpdiensten met elkaar samenwerken bij hoogwater van de Maas of zijrivieren.