Meldkamer veiligheidsregio Zuid-Limburg
Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Over ons

Wij zijn er voor jouw veiligheid

Samen veilig

Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL) is één van de 25 veiligheidsregio’s van ons land. Binnen VRZL werken de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, de brandweer, de politie en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) met elkaar samen om bij een ramp of crisis zo effectief mogelijk op te kunnen treden. Op basis van een gemeenschappelijke regeling is elke gemeente van de regio deelnemer en dus ook onderdeel van Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Wij maken en houden Zuid-Limburg zo veilig mogelijk. Om onze missie te volbrengen moeten we de (toekomstige) risico’s in onze regio kennen en daarop voorbereid zijn, erover adviseren en informeren. Paraat zijn en slagkracht leveren. Dit doen we samen met burgers, bedrijven en instellingen.

Wij zijn een overheidsorganisatie met experts op het gebied van brandweerzorg, crisisbeheersing en rampenbestrijding. Dit betekent dat we helpen bij brand, overstromingen, ongelukken en andere noodsituaties.

Onze basis is het Provinciaal Risicoprofiel. Hierin staat welke gevaren er zijn in Zuid-Limburg en hoe groot de gevolgen kunnen zijn. Sommige risico’s zijn er nu al, zoals brand of overstromingen. Andere gevaren, bijvoorbeeld door klimaatverandering, kunnen in de toekomst belangrijker worden.

Door deze risico’s te kennen, kunnen we goede plannen maken. We zorgen dat de brandweer snel ter plaatse kan zijn door een goede regionale spreiding van goed opgeleide mensen en het juiste materiaal. En ook staat onze crisisorganisatie paraat bij grotere noodsituaties.

Samenwerken voor een veilige regio

We delen onze kennis met overheden, hulpdiensten, bedrijven en inwoners. Zo kunnen bestuurders betere beslissingen nemen, bedrijven veiliger werken en mensen zich beter voorbereiden op noodsituaties. Inwoners kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze hun huis brandveiliger maken.

Veiligheid kunnen we alleen samen bereiken. Iedereen heeft hierin een taak en verantwoordelijkheid. 

Daarom is ons motto: Samen veilig

 

Onze hoofdtaken

De kerntaak van VRZL is om iedereen die in het gebied woont, werkt of verblijft te beschermen tegen (gezondheids)risico's, rampen en crises. Daarbij zijn drie woorden van belang: voorkomen, bestrijden en herstellen. 

Om rampen en crisis zoveel mogelijk te voorkomen, brengen we veiligheidsrisico’s in kaart en nemen we preventieve maatregelen. Daarnaast oefenen we regelmatig zodat we een eventuele ramp of crisis zo effectief mogelijk kunnen bestrijden. Ten slotte nemen we ná een crisis maatregelen om de samenleving zo snel mogelijk weer normaal te laten functioneren.

Brandweerman met helm in de hand

Onze prioriteiten voor de periode 2024-2027

Meerjarenbeleidsplan

De wereld van de brandweer, crisisbeheersing en rampenbestrijding is altijd in beweging. We bereiden ons voor op alle mogelijke incidenten uit het Provinciaal Risicoprofiel. 

Wil je weten hoe we dat doen en waar we de komende jaren prioriteit aan geven? 

Bekijk dan eens ons digitale magazine over het meerjarenbeleidsplan 2024-2027.

Enkele feitjes op een rij...

  • We beschikken over 26 brandweerkazernes
  • We zijn met ongeveer 800 medewerkers, waaronder 535 vrijwillige brandweermensen.
  • We werken intensief samen met onze crisispartners, zoals Enexis, Waterleiding Maatschappij Limburg, Chemelot, het Waterschap en Rijkswaterstaat.
  • Wil je op de hoogte blijven van actuele incidenten? Of tips om beter voorbereid te zijn op rampen en crises? Die vind je op onze speciale website www.zuidlimburgveilig.nl. Of download de Zuidlimburgveilig-app. 

Samenwerking, ook over de grens

Veiligheidsregio Zuid-Limburg is één van de 25 veiligheidsregio’s in ons land en ontstaan toen de Wet op de Veiligheidsregio’s op 1 oktober 2010 in werking trad. Onderling wordt eveneens veel samengewerkt. 

Maar omdat onze regio voor zo’n 95 procent grenst aan het buitenland, is er ook veel samenwerking met de hulpverleningsorganisaties in onze buurlanden België en Duitsland, bijvoorbeeld via het Euregionale samenwerkingsverband EMRIC. Deze letters staan voor Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing. 

Voorbeeld van een crisissituatie in de buurt van Aken