
EMRIC
Zuid-Limburg heeft een bijzondere ligging: onze veiligheidsregio grenst namelijk voor 98 procent aan het buitenland. Ingeklemd tussen België en Duitsland is Euregionale samenwerking bij de hulpverlening daarom van cruciaal belang.

Veiligheidsregio Zuid-Limburg is initiatiefnemer en één van de zeven partners van EMRIC. Die letters staan voor Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing. Het is een uniek samenwerkingsverband van overheidsdiensten in de Euregio Maas-Rijn die in hun gebied verantwoordelijk zijn voor de brandweerzorg, technische hulpverlening, spoedeisende zorg, rampenbestrijding en crisisbeheersing. De Euregionale samenwerking vindt plaats aan de hand van een aantal hoofdthema’s: rampen en ongevallen, brandweerzorg, gevaarlijke stoffen en ziekten.
Het doel van de samenwerking: zorgen dat de mensen die in het grensgebied wonen zo optimaal mogelijk worden geholpen in noodsituaties.
Stel: je woont dichtbij de grens en je huis staat in brand. Op zo’n moment wil je dat de brandweer zo snel mogelijk ter plekke is. De Euregionale samenwerking maakt dit mogelijk. Nu is geregeld dat de brandweer die het snelst ter plekke kan zijn, ook de hulp levert. Of dat nou de Zuid-Limburgse, Belgische of Duitse brandweer is.
En er zijn meer situaties denkbaar waarbij Euregionale hulp zeer welkom is. Zo kan het voorkomen dat bij een verkeersongeval een Belgische ambulance sneller ter plaatse kan zijn dan een Nederlandse collega. Heeft de brandweer in België ondersteuning nodig bij het bestrijden van een grote natuurbrand? Dan kunnen Duitse en Nederlandse eenheden assisteren. Vanuit de regio Aken kan een traumahelikopter of hoogtereddingsteam van de brandweer uitrukken. En in de Euregio liggen diverse grote en academische ziekenhuizen die bij incidenten met veel slachtoffers snel bedden beschikbaar kunnen maken en voor ambulances sneller bereikbaar zijn dan ziekenhuizen in de Randstad.

In de drie landen zijn de systemen en wetten zó verschillend dat voor grensoverschrijdende samenwerking veel geregeld en georganiseerd moet worden. Door de inspanningen van EMRIC vervagen die grenzen steeds meer.
Belangrijk is daarbij dat de meldkamers in het Duitse, Waalse, Vlaamse en Nederlandse grensgebied elkaar goed en snel weten te vinden. Bij incidenten die een effect hebben op het buurland, wordt de naburige meldkamer direct geïnformeerd. Denk bijvoorbeeld aan een rookpluim die vanuit België over een deel van Zuid-Limburg trekt.
Meer weten over Euregionale samenwerking tussen hulpverlenende diensten? Kijk dan eens op de site van EMRIC.

Alle nieuwsberichten

Enorm aantal sollicitanten beroepsbrandweer
Het aantal sollicitanten voor een plek in de opleiding tot beroepsbrandweer overtreft alle verwachtingen. In totaal hebben bijna 300 mannen en vrouwen hun interesse kenbaar gemaakt.

Primeur: binnen vier maanden op de brandweerauto!
Er dreigt een groot tekort aan beroepsbrandweermensen in Zuid-Limburg. Daarom hebben we een unieke manier gevonden om nieuwe brandweerlieden te vinden.

Terugblik in vogelvlucht: Dit is wat 2024 ons bracht
2024 was een jaar waarin we voor belangrijke uitdagingen stonden, maar waarin we ook veerkracht toonden en samen verder bouwden aan de veiligheid en weerbaarheid van onze regio.

Donderdag 23 januari NL-Alert testbericht in Sibbe
Inwoners en bezoekers van Sibbe ontvangen donderdagmiddag mogelijk een NL-Alert. Dit geldt alleen voor mensen die VodafoneZiggo als provider hebben: zij ontvangen het bericht tussen 14 en 17 uur.

GHOR onderdeel van Veiligheidsregio Zuid-Limburg
Per 1 januari 2025 maakt de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) onderdeel uit van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Voorheen viel de GHOR onder verantwoordelijkheid van de GGD.

Vijf brandende vragen aan...centralist Laurent
Bel je 112 en heb je de brandweer nodig, dan krijg je misschien wel Laurent aan de lijn. Hij is centralist en calamiteitencoördinator (CaCo) bij de Meldkamer Limburg.

Rampbestrijdingsplan Hoogwater vernieuwd
De vernieuwde versie van het rampbestrijdingsplan Hoogwater 2023-2026 is vastgesteld. In het RBP wordt beschreven hoe de hulpdiensten met elkaar samenwerken bij hoogwater van de Maas of zijrivieren.