Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de Regio

Tijdens een crisis is het van groot belang dat de samenwerking met alle betrokken partijen duidelijk, snel en efficiënt verloopt. "De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio, kortweg GHOR, zorgt ervoor dat de hulpdiensten niet met alle afzonderlijke zorgorganisaties hoeven te schakelen, maar met slechtt één centrale partij. De GHOR vertegenwoordigd dus de gehele zorgsector: van ziekenhuis tot zorgcentrum", licht Danique Wever toe.

En dat werkt ook omgekeerd. "Wij bieden zorgpartners een helder aanspreekpunt bij het openbaar bestuur, brandweer, politie en bevolkingszorg (gemeenten). Wanneer er sprake is van een GRIP-opschaling bij de hulpdiensten, werken wij binnen de veiligheidsregio samen met deze partijen. Als een crisis meerdere zorgorganisaties treft, kunnen wij ook zonder de veiligheidspartners opschalen om snel en adequaat te handelen."

Verbinding tussen de zorgpartners

Een goede samenwerking begint bij elkaar kennen en voorbereid zijn. Wij zorgen ervoor dat zorgpartners elkaar ook goed kennen op het gebied van crisiscommunicatie: dus samen oefenen en zich goed voorbereiden, zodat iedereen weet met wie ze moeten schakelen zodra het erop aankomt. Ons doel is om zoveel mogelijk zorgpartijen te verbinden, zodat zij tijdens een crisis allemaal soepel kunnen samenwerken.

Actuele informatie voor en over de zorg

"Tijdens een crisis zorgen wij ervoor dat informatie snel en accuraat wordt gedeeld tussen alle zorgpartners en ons als GHOR", vertelt Danique. "Daarnaast geven wij relevante informatie uit de zorgsector door aan de hulpdiensten en het openbaar bestuur. Andersom geven wij informatie die wij ontvangen van veiligheidspartners door naar de zorgorganisaties, zodat alle betrokkenen beschikken over een gedeeld en actueel beeld van de situatie." Ook in de voorbereiding op crises en rampen deelt de GHOR informatie over relevante risico’s in de regio, in samenwerking met GHOR Limburg-Noord.

Deskundig advies

De GHOR werkt continu aan de voorbereiding en (waar mogelijk) het voorkomen van crises door kennis over risico- en crisisbeheersing te delen met zorgpartners en het openbaar bestuur. Daarnaast adviseert zij gemeenten over publieksevenementen en als ergens nieuwbouw of renovaties van woningen plaatsvinden. Ook is de GHOR betrokken bij het maken van veiligheidsplannen door Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

25 jaar GHOR

Niet iedereen weet dat de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio al lang bestaat. In 2025 viert GHOR Nederland haar 25-jarig bestaansjubileum. 

 

Foto van Danique

Maak kennis met de experts van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio.

 

 

Het team van de GHOR, samen met de directie van de veiligheidsregio

Voor zorgpartners

Is jouw zorginstelling aangesloten bij het netwerk van de GHOR? 

Op deze pagina tref je allerlei relevante informatie voor zorgpartners.

 

Voor organisatoren van evenementen

Organiseer jij een evenement? En wil je weten waar je allemaal aan moet denken als het gaat om geneeskundige hulp?

Kijk wat onze evenementenadviseurs voor je kunnen betekenen.

Het Zorgrisicoprofiel

Een risicoprofiel geeft antwoord op twee vragen: wat kan ons overkomen en hoe groot is de impact van dit incident? 

In het zorgrisicoprofiel wordt in beeld gebracht wat de effecten van ernstige incidenten op de zorg kunnen zijn.