
Incidentbestrijding
Branden blussen, mensen redden uit voertuigen, ongevallen met gevaarlijke stoffen bestrijden en hulp bieden bij ongevallen op het water. Zo ken je de brandweer. Alle brandweerlieden die ‘op de uitruk’ zitten, vallen onder de afdeling Incidentbestrijding en doen hun werk vanuit één van de 26 kazernes in Zuid-Limburg.
"Het is het mooiste vak van de wereld", zegt Roxanne Dormans met een stralend gezicht. Zij werkt als beroepsbrandweervrouw in Heerlen, maar is daarnaast óók nog vrijwilliger bij de post in Vaals. Die combinatie is mogelijk. "Ik was al vrijwilliger en had daarnaast een kantoorfunctie. Maar het werken op straat blijft toch het allermooist en daarom ben ik overgestapt naar de beroepsploeg in Heerlen."
Het werk van de brandweer is natuurlijk heel dankbaar. Roxanne: "Je staat klaar voor de mensen en helpt ze als de nood het hoogst is. ..."
De Zuid-Limburgse brandweer bestaat uit zo’n 700 brandweermensen. Het grootste deel, zo’n 500 mensen, zijn zogenoemde brandweervrijwilligers. Onze zeven beroepskazernes bevinden zich in Maastricht-Noord, Maastricht-Zuid, Sittard-West, Heerlen, Kerkrade, Brunssum (allen 24-uursbezetting) en Beek (dagbezetting). "In tegenstelling tot een vrijwilliger, leeft een beroepsbrandweerman- of vrouw in de zogenoemde 24-uurs dienst de hele dag op de kazerne. Je krijgt er dus echt een familie bij. We sporten en eten gezamenlijk, ’s avonds is er ruimte voor ontspanning", vertelt Roxanne. "Dat vind ik heel mooi en schept echt een hele hechte band. Je lacht samen en deelt ook samen het verdriet. Als we een emotionele inzet hebben gehad, dan vinden we steun bij elkaar."
Roxanne weet dat de vrouwen bij de brandweer in de minderheid zijn. Zij kan het in ieder geval iedereen aanraden. "zwaar?...
De meest gestelde vraag aan Roxanne? Wat ze eigenlijk doet als er géén uitruk is. "Dan hebben alle beroepsbrandweerlieden een neventaak in het zogenoemde servicecentrum van de kazerne", licht Roxanne toe. "Elke kazerne heeft hierin een specifieke taak en verricht werkzaamheden voor alle Zuid-Limburgse brandweerposten. Denk aan onderhoudswerkzaamheden aan voertuigen, controleren en reinigen de ademluchttoestellen, slangen en ander materieel, zorgen voor de bevoorrading van de kazernes of doen van administratieve taken."
De brandweerposten bieden overigens ook hulp buiten hun eigen gemeente. De kazernes zijn namelijk zo verdeeld over Zuid-Limburg dat ze de beste regionale dekking hebben. Daarnaast zijn er allerlei specialistische eenheden in dienst, die verspreid over de regio zijn gestationeerd. Zo vormen de kazernes Maastricht-Zuid en Stein bijvoorbeeld de uitvalsbases van de duikteams.
Is het jouw droom om bij de brandweer te komen, maar ben je nog geen 18 jaar? Dan is onze Jeugdbrandweer zeker iets voor jou!

Kies één van de Zuid-Limburgse brandweerkazernes
Word vrijwilliger!
Het grootste deel van het Nederlandse brandweerkorps bestaat uit zogenoemde 'brandweervrijwilligers'. Dat zijn volledig opgeleide brandweermensen, die alleen naar de kazerne komen als er een uitruk is. Ze krijgen hiervoor een volwaardige vergoeding.
Brandweervrijwilligers wonen op maximaal 4 minuten rijden van de kazerne. Door middel van een wekelijkse oefenavond houden ze hun kennis en kunde op peil. Er zijn in totaal 19 vrijwilligerskazernes in Zuid-Limburg, gevestigd in de kleinere gemeenten en kernen.
De meeste brandweervrijwilligers doen dit werk dus als tweede baan. De achtergrond van de Zuid-Limburgse brandweervrijwilligers is dan ook heel divers: van automonteur tot advocaat en van verkoopmedewerker tot financieel adviseur.
Lijkt je dit wat? Kom dan eens vrijblijvend kijken bij de oefenavond van de kazerne bij jou in de buurt.