Servicecentra

Wat doen brandweermensen als er géén brand is?

Een veelgehoorde vraag. Overdag sporten en oefenen brandweermensen om goed getraind te blijven. Maar bij Veiligheidsregio Zuid-Limburg hebben alle beroepsbrandweermensen overdag óók een taak in de zogenoemde servicecentra. Hier vindt bijvoorbeeld het onderhoud aan het materieel plaats voor alle 26 brandweerposten in de regio. Hieronder een overzicht van de verschillende servicecentra en hun taken.

Grote voertuigen

In de kazerne van Brunssum worden de grote brandweervoertuigen onderhouden. Het gaat dan om de tankautospuiten, de ladderwagens en de hulpverleningsvoertuigen, maar ook de diverse containers (‘haakarmbakken’). Ze worden onder andere technisch onderhouden, gekeurd, gepoetst en voorzien van de juiste materialen en apparatuur.

Kleine voertuigen en boten

Naast de grote blus- en reddingsvoertuigen, beschikt de brandweer ook over een tientallen kleinere voertuigen. Denk daarbij aan de personenbusjes, boten, aanhangers en dienstauto’s van de officieren en piketfunctionarissen. In kazerne Sittard-West vindt het onderhoud van deze voertuigen plaats en worden ze uitgerust met de juiste materialen. 

 

Ademlucht en bescherming

Standaard dragen brandweermensen een helm. Om een brandend gebouw binnen te mogen gaan, zijn ademlucht en een gelaatsmasker nodig. Al deze materialen worden onderhouden, gekeurd en gereinigd in de servicecentra van de kazernes Heerlen en Maastricht-Zuid. Die laatste kazerne onderhoudt tevens de materialen van de Zuid-Limburgse duikploegen. 

 

 

 

Kleding, verbindingen en watervoerend materiaal

In de kazerne van Kerkrade zijn drie servicecentra gevestigd. Hier bevindt zich het regionale kledingdepot: van uitrukpak en operationeel uniform tot laarzen en epauletten; alles is hier op voorraad. Het servicecentrum ‘Verbindingen’ zorgt ervoor dat bijvoorbeeld pagers, portofoons en de alarmeringssystemen in de kazernes goed werken. En daarnaast worden in Kerkrade ook alle materialen waar water doorheen gaat, zoals slangen en armaturen, onderhouden, gepoetst, getest en gekeurd.

Logistiek

Alle 26 kazernes worden dagelijks bevoorraad. Van wc-rollen tot en met ‘oefenwrakken’; alle gebruiksgoederen en oefenmiddelen worden gecoördineerd en getransporteerd vanuit ons logistieke knooppunt, gevestigd in de kazerne in Maastricht-Noord. Hier worden tevens de vuilwerkpakken en de uitrusting van het oppervlaktereddingsteam gereinigd na een uitruk of oefening.

Bedrijfsvoering

De Zuid-Limburgse brandweer beschikt over zo’n 800 medewerkers, van wie ongeveer een derde als beroepsbrandweerman aan de slag is. De dienstroosters, verlofregistraties en declaraties van deze mensen worden verwerkt vanuit de kazerne in Beek. Hier worden tevens enkele andere administratieve taken uitgevoerd en diverse softwareprogramma’s beheerd.

 

Nieuwsartikelen

Enorm aantal sollicitanten beroepsbrandweer

Het aantal sollicitanten voor een plek in de opleiding tot beroepsbrandweer overtreft alle verwachtingen. In totaal hebben bijna 300 mannen en vrouwen hun interesse kenbaar gemaakt.

Primeur: binnen vier maanden op de brandweerauto!

Er dreigt een groot tekort aan beroepsbrandweermensen in Zuid-Limburg. Daarom hebben we een unieke manier gevonden om nieuwe brandweerlieden te vinden.

Terugblik in vogelvlucht: Dit is wat 2024 ons bracht

2024 was een jaar waarin we voor belangrijke uitdagingen stonden, maar waarin we ook veerkracht toonden en samen verder bouwden aan de veiligheid en weerbaarheid van onze regio.

Donderdag 23 januari NL-Alert testbericht in Sibbe

Inwoners en bezoekers van Sibbe ontvangen donderdagmiddag mogelijk een NL-Alert. Dit geldt alleen voor mensen die VodafoneZiggo als provider hebben: zij ontvangen het bericht tussen 14 en 17 uur.

GHOR onderdeel van Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Per 1 januari 2025 maakt de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) onderdeel uit van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Voorheen viel de GHOR onder verantwoordelijkheid van de GGD.

Vijf brandende vragen aan...centralist Laurent

Bel je 112 en heb je de brandweer nodig, dan krijg je misschien wel Laurent aan de lijn. Hij is centralist en calamiteitencoördinator (CaCo) bij de Meldkamer Limburg.

Rampbestrijdingsplan Hoogwater vernieuwd

De vernieuwde versie van het rampbestrijdingsplan Hoogwater 2023-2026 is vastgesteld. In het RBP wordt beschreven hoe de hulpdiensten met elkaar samenwerken bij hoogwater van de Maas of zijrivieren.